Mustad Eiendom

Lilleakerveien 26 – Arbeiderboligene

Arbeiderboligene i Lilleakerveien 26 er et fredet anlegg på totalt 1900 kvm, hvorav 1400 kvm er fordelt på 13 leiligheter, en museumsleilighet og 500 kvm er uthus/lager. Boligbyggene er fordelt på to bygg over to etasjer pluss kjeller. 


Leilighetene fremstår som moderne etter en større rehabilitering i 2003/2004. Det er 3-romsleiligheter bestående av to opprinnelige boligenheter på ett rom og kjøkken. Leilighetene har egen bod, felles vaskerom og lagerarealer i kjelleren. 

O. Mustad & Søn kjøpte eiendommen Sollerud på Lilleaker i 1875, og etablerte egen industrivirksomhet her i 1876. Spikerproduksjonen ble flyttet fra Brusveen ved Gjøvik, og 25 arbeidere og deres familier flyttet med. Den eldste av «Arbeiderboligene» er oppført i tømmer, og ble flyttet fra Brusveen til Lilleaker sammen med spikerproduksjonen. Den andre arbeiderboligen ble oppført ca. 1900 i bindingsverk, og er i størrelse og omfang tilnærmet lik den første. Opprinnelig var det 26 ettroms-leiligheter i de to bygningene (nå henholdsvis 8 og 6 enheter).

I forbindelse med rehabiliteringsarbeidene har vi beholdt en opprinnelig enhet som museumsleilighet, og har søkt å tilbakeføre interiørene til opprinnelig stil på slutten av 1800-tallet. De øvrige leilighetene har også opprinnelige interiører så langt dette har vært mulig, men bygningen er nå etterisolert og fullsprinklet. Det gamle særpreget er beholdt iht. fredningsvedtaket i 1996, men standard er tilsvarende nyere og mer moderne leiligheter.

Lilleakerveien 26 – Arbeiderboligene
Byggeår
1875
1 900
Type
Bolig Historiske

Nærområdet

Avstander

Lysaker knyttes til Oslo, Asker og Gardermoen med E18 og et velutbygd kollektiv- og sykkelvei-nett.

Lysaker
Oslo
9 min  
Lysaker
Gardermoen
32 min  

Flytoget med avgang hvert 10. minutt

Rekreasjon

På Lilleaker finner du en blanding av gammel og ny bebyggelse, høy-teknologiske løsninger og nærhet til naturen

Sammenhengende sykkelveier fra Oslo Sentrum og innendørs parkering.

Lysakerelva med turstier til Bogstad­vannet og Tryvann, samt muligheter for padling, bading og fiske.

Shopping

CC Vest kjøpesenter ligger 5 min. gange unna og tilbyr.

90 butikker med klær, sko og tilbehør.

10 Kafeer og spisesteder, vinmonopol og en av Oslos beste matbutikker.